Štednja 'a vista' rasla 4,1 mlrd. kn – u nekim bankama i 25 posto

 

Oporezivanje kamate - Prvi put od kraja 2011. pala je oročena štednja.

 

 

Štednja po viđenju, koja nije oročena, nego stoji na tekućem ili štednom računu, porasla je u posljednjih godinu dana za 4,1 milijardu kuna, čak devet posto, a u nekim bankama u 2015. rasla je dinamikom od 20 do 25 posto.

Krajem kolovoza depozitni je novac, prema podacima HNB-a, iznosio 48,5 milijardi kuna, s mjesečnim rastom od 1,6 milijardi kuna. Ukupni depoziti iznose 248,4 milijarde kuna, a njihovu rastu (0,9 posto) doprinijelo je najviše upravo povećanje štednje po viđenju jer su štedni i oročeni depoziti zabilježili pad od 0,1 posto na godišnjoj razini, prvi put od kraja 2011. Ovaj je trend posljedica uvođenja poreza nakamate, ali i sklonosti građana da imaju brz pristup novcu, bez čekanja na istek oročenja. U ljetnim mjesecima rast je veći zbog priljeva odturizma.

Pad kamata na oročenu štednju u eurima ispod jedan posto u mnogim bankama zasigurno nije adekvatan motiv za oročavanje pa štednju “a vista” građani vjerojatno shvaćaju kao alat za čuvanje novca. Takvi su depoziti osigurani, a kamata najčešće iznosi svega pet lipa na 100 kuna kad su posrijedi tekući, žiro i devizni računi te jednu lipu za štedne uloge po viđenju.

Smanjen iznos za oročenje

Erste banci depoziti po viđenju rasli su u prvih devet mjeseci 25 posto, za oko 2,4 milijarde kuna. Od toga iznosa oko 900 milijuna kuna odnosi se na depozite građana koji su rasli 20 posto. Dijelom su to bivši oročeni depoziti kojima je istekla ročnost, a klijenti nisu ponovo oročavali, novac od prodaje nekretnina, isplate iz fondova ili od prodaje vrijednosnih papira, a ima i isplata kredita na račun koje se poslije polako troše. Depoziti građana krajem kolovoza iznosili su im 25,2 milijardi kuna, 3,6 posto više nego u istom razdoblju lani. Kako bi potaknula oročavanje, Erste banka smanjila je jučer početni iznos aktivne oročene štednje uz premiju sa 700 na 100 kuna.

Dvoznamenkasti rast štednje po viđenju bilježe i u Hypu te Splitskoj banci u kojoj je od početka godine povećana 20 posto, jednako koliko i u OTP-u, dok su u HPB-u rasli 6,1 posto.  

 

Izvor: www.vecernji.hr 

Objavljeno: 29.10.2015.
Pogleda: 3989
Tagovi: financijske institucije