Čelnik hrvatske kreditne unije u SAD-u pronevjerio 70 mil. dolara

 

Mnogi mediji u potrazi za senzacijom prenose vijest o navodnoj najvećoj prijevari u povijesti SAD-a koju je izveo Hrvat Anthony Raguž, direktor američke kreditne unije koju su nakon drugog svjetskog rata podigli hrvatski useljenici. Najveća prijevara ipak je posljedica "pokvarenog telefona", ali ostaje činjenica da je pronevjereno 70 milijuna dolara i da je kreditna unija likvidirana.

Ako ga uspoređujemo sa Hrvatima prevarantima, onda ovo možda i jest najveća prijevara, odnosno pronevjera. Ipak, rekorder je gospodin Madoff, za kojeg se tvrdi da je gotovo 1000 puta "bolji" od Raguža.

Još je zanimljivije da je priča oko St. Paul Croatian kreditne unije stara je više od godinu dana. Nakon što je zamrznula sredstva štedionice, američka agencija NCUA (Nacional Credit Union Administration) je likvidirala kreditnu uniju još 1. svibnja 2010., što je i vidljivo na službenoj internet stranici www.stpaulcroatianfcu.com

Anthony Raguž je jedan od 16 optuženih od strane saveznih tužitelja, koji su doprinijeli padu kreditne unije, jer je izdano više od 1.000 lažnih kredita u ukupnom iznosu od većem od 70 milijuna dolara od 2000. do travnja 2010. godine.

Raguž je 29.09.2011. priznao krivnju po svih šest točaka optužnice, uključujući prijevaru, pranje novca i podmićivanje na saveznom sudu u Clevelandu. Izdavali su se krediti bez potrebnih instrumenata osiguranja i uobičajenih kolaterala, za što je primio preko milijun dolara.

Između ostalog, nagovorili su preko 58 investitora i članova crkve da ulože 8 millijuna dolara u nepostojeći projekt s nekretninama, što je bio zadnji okidač za prošlogodišnje pokretanje likvidacije.

Hrvati nisu znali ni da Raguž mešetari i s kriminalcima albanskog i bosanskog podrijetla koji su se nalazili u lokalnom kafiću. Kredite je "poklanjao" i Kolji Nikolovskom, makedonskom šverceru droge i oružja, koji je za "uslugu" novac davao Ragužu.

Dobro su prošli svi koji su uložili do 250.000 dolara, jer su do tog iznosa, kao 400.000 kn u Hrvatskoj, osigurani svi depoziti od strane države.

Presuda se očekuje 4. siječnja 2012., a Raguž bi trebao dobiti minimalno 5-10 godina zatvora. Zatvorsku kaznu počeo je služiti odmah po priznanju.

Izvor: Moj-bankar.hr
Foto: korišten stock.xchng/ ba1969

Objavljeno: 30.9.2011.
Pogleda: 3335
Tagovi: makroekonomija, financijske institucije