15.studenog.2016

Profitabilnost banaka: Procvat hrvatskog bankarskog tržišta u 2016. godini

Tradicionalna analiza profitabilnosti bankarskog sustava portala moj-bankar.hr pokazuje da Hrvatske banke bilježe jako dobre rezultate nakon “teške” 2015. godine. Neto dobit u prvih 6 mjeseci 2016. godine je više nego dvostruka u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Također, hrvatsko bankarsko tržište bilježi najveći relativni rast povrata na kapitala u Adriatic regiji, te drugi najveći nakon Mađarske u opsegu analiziranih tržišta u Centralnoj Europi.Izvor: Centralne banke, moj-bankar.hr

Čitajte dalje »

12.lipnja.2010

Usporedba kamatnih stopa na depozite i stambene kredite u regiji

Od početka hipotekarne krize u SAD-u, kamatne stope na stambene kredite u Hrvatskoj i u regiji bile su u stalnom porastu. Početak 2010. donio je stabilizaciju kamatnih stopa u Eurozoni koja je indirektno donijela i svježi val stabilnosti kod (re)financiranja i (re) reinvestiranja u regiju Istočne Europe. To je na domaćem bankarskom tržištu rezultiralo laganim smanjenjem kamata na depozite i kredite.

Čitajte dalje »

12.lipnja.2010

Profitabilnost Hrvatskih banaka: nema extra profita

Tema profitabilnosti Hrvatskih banaka postala je kontroverzna u posljednje vrijeme, prije svega zahvaljujući većinom neargumentiranim komentarima političke elite i redovnim komentatorima u medijima čime se takva teza već ustalila i postala općeprihvaćenom. 

Čitajte dalje »