Povećanje kreditiranja pozitivno utjecalo na rezultate Zabe i PBZ-a

 

Dok su obje banke prvo polugodište prošle godine završile sa smanjenom dobiti, pozitivan trend u prošlih godinu dana rezultat je uspješnog smanjenja troškova, nižih troškova financiranja te blago povećanog kreditiranja, kaže direktor portala moj-bankar.hr, Vjeko Peretić

Financijski izvještaji poslovanja za prvo polugodište ove godine pokazuju da su dvije najveće banke u Hrvatskoj - Zagrebačka banka i Privredna banka Zagreb (PBZ) povećale dobit u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Zaba je tako u prvom polugodištu ove godine ostvarila neto dobit od 726 milijuna kuna, što je 193 milijuna kuna više u odnosu na isto razdoblje lani, dok je PBZ u istom razdoblju ostvario 501,3 milijuna kuna dobiti i time povećao dobit za 158 milijuna kuna u odnosu na lanjsko polugodište.

Iz Zabe navode da je ostvareni rezultat pod utjecajem rasta volumena kredita, za 4,4 posto, nižih troškova financiranja te značajno povećanih prihoda od revalorizacije zamjenskih obveznica, prihoda od dividendi i neto prihoda od suspendirane kamate iz prethodnih razdoblja.

Po isključenju povećanih prihoda od revalorizacije zamjenskih obveznica, prihoda od dividendi i neto prihoda od suspendirane kamate iz prethodnih razdoblja, neto dobit banke iznosila bi 577 milijuna kuna, što je 8,3 posto više u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

Niži troškovi financiranja i dostupna likvidnost s financijskih tržišta Zabi su omogućili selektivno smanjenje kamatnih stopa na kredite, što je rezultiralo povećanjem kredita u segmentu gospodarstva i javnog sektora (8,5 posto).

Neto prihod od kamata ostvaren je u iznosu od 1,52 milijarde kuna, što je rast od 238 milijuna kuna u odnosu na isto razdoblje lani.

Inače, grupa Zagrebačke banke u prvom polugodištu ove godine ostvarila je neto dobiti od 742 milijuna kuna, odnosno 230 milijuna kuna više u odnosu na isto razdoblje lani.

Iz PBZ-a kažu da im je na povećanje dobiti, uz ostalo, značajno utjecao prihod od dividende koji su ostvarili od članica PBZ grupe, a u prvoj polovini ove godine ta dividenda iznosi 45,5 milijuna kuna (lani 9 milijuna kuna).

U istom razdoblju banka je ostvarila ukupni prihod od kamata u iznosu od 1,77 milijardi kuna, što je na godišnjoj razini rast za 4,9 posto (83 milijuna kuna).

Tako i neto prihod od kamata bilježi povećanje na 1,12 milijarde kuna (povećanje 19,3 posto).

Što se tiče neto prihoda od provizija i naknada, povećan je za 1 posto, na 243,4 milijuna kuna, a to u PBZ-u objašnjavaju stabilnim rastom nekamatnih prihoda i pozitivnim učincima racionalizacije poslovanja na strani nekamatnih troškova.

PBZ grupa je u prvom polugodištu ostvarila neto dobit od 600 milijuna kuna, a to je povećanje za 106 milijuna kuna, odnosno za 22 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

»Dok su obje banke prvo polugodište prošle godine završile sa smanjenom dobiti, pozitivan trend u prošlih godinu dana rezultat je, između ostalog, uspješnog smanjenja troškova, nižih troškova financiranja te blago povećanog kreditiranja«, kaže Vjeko Peretić, direktor portala moj-bankar.hr

»Kod PBZ-a je najviše pomoglo dobro poslovanje članica grupacije, gdje su ostvarili pet puta veći prihod od dividende nego lani«, dodaje Peretić.

»Dobri rezultati vodećeg dvojca rezultat su izvrsne sposobnosti prilagodbe poslovanja i u teškim vremenima na našem tržištu. Veliki dio tržišnog kolača koji imaju uz dobar sinergijski efekt poslovanja članica njihovih bankarskih grupacija dokaz je da bankarstvo može dobro poslovati i u vremenima kada se tvrtke i građani slabo kreditiraju, a rezervacije za loše kredite konstantno blago rastu«, ističe Peretić.

»Međutim, dok su vijesti o dobrim rezultatima banaka dobre za tržište i investitore, valja ih oprezno tumačiti našim građanima, koji pogođeni krizom teško izlaze na kraj s plaćanjima kreditnih obveza«, zaključuje Peretić.

Vezana analiza portala Moj-bankar.hr: Profitabilnost banaka u regiji: Hrvatska u zlatnoj sredini


Izvor: Vjesnik.hr

Objavljeno: 2.8.2011.
Pogleda: 3992
Tagovi: makroekonomija, financijske institucije