Krediti samo u listopadu pali za 2,4 mlrd kuna

 

Zabrinjava pad kredita poduzećima: krajem listopada krediti tom sektoru pali su na 93,13 milijarde kuna, 910 milijuna kuna manje nego početkom godine

Zabrinjava pad kredita poduzećima: krajem listopada krediti tom sektoru pali su na 93,13 milijarde kuna, 910 milijuna kuna manje nego početkom godine

Ukupni krediti banaka u Hrvatskoj krajem listopada iznosili su 250,47 mlrd kuna, njihov se pad nastavlja i samo u tom mjesecu smanjili su se za 2,39 mlrd kuna, pokazuje agregirano izvješće Hrvatske narodne banke.

Krediti su od početka godine porasli samo za 1,5 posto ili za 3,81 mlrd kuna i taj je plus ostvaren zahvaljujući enormnom porastu kredita državi, za više od 10 milijardi kuna u deset mjeseci.

Krediti građanima smanjuju se iz mjeseca u mjesec i to je sad već vidljivo na svim vrstama kredita. Najveći pad je kod nenamjenskih (tzv. ostalih kredita, nekada nabrojnijih i najvećih)  koji su se od početka godine smanjili za 2,9 mlrd kuna i iznose 49,98 milijardi. Po padu slijede auto-zajmovi koji su se tijekom deset mjeseci smanjili za 1,62 mlrd kuna, na 7,83 mlrd kuna. 

Zabrinjava pad kredita poduzećima, nakon što je početkom godine kreditna aktivnost za taj sektor bila ipak življa nego na primjeru stanovništva. Tako su krediti trgovačkim društvima krajem listopada pali na 93,13 mlrd kuna, oko 910 milijuna kuna manje nego početkom godine.

Inače, početak 2009. nije ukazivao na tako lošu situaciju s kreditiranjem. Ukupni krediti su u prva četiri mjeseca, naravno - potaknuti kreditiranjem države, ostavljali dojam prihvatljive bankarske aktivnosti, ali se već u svibnju i lipnju vidio veliki pad. Posljednjih mjeseci stagnira dug države bankama, a postaje jasnije i koliko se zapravo smanjuju krediti privatnom sektoru.

Potražnje za kreditima nema, a ni bankari nisu raspoloženi nuditi kredite. Pooštrili su uvjete kreditiranja, građani su gotovo na "crnoj listi", a za poduzeća koja su im dobri klijenti deal se svodi uglavnom na refinanciranje. 


Dobit banaka za deset mjeseci 2009. iznosi 3,43 mlrd kuna, 21 posto manje nego u istom razdoblju prošle godine.

Bankamagazin

Objavljeno: 2.12.2009.
Pogleda: 648
Tagovi: