21 svi 2012
Analize

Uspoređujući se s regijom, hrvatsko bankarsko tržište nudi nenamjenske gotovinske kredite na razini 11%, dok su kamatne stopen na iste takve nenamjenske, cash kredite u državama regije veće

Iako se bankarskoj krizi u Europi ne vidi kraja, a isto tako tržište nekretnina nikako da zaživi, u Hrvatskoj se u posljednjih godinu dana isprofilirao gotovinski kredit kao najtraženiji i najpristupačniji kreditni proizvod za građane. Kako na prvi pogled efektivne kamatne stope na popularne gotovince često prelazi 10%, dali smo si u zadatak istražiti kakva je situacija na bankarskim tržištima u regiji.

Naša analiza pokazuje da je u regiji istočne Europe Hrvatska zemlja sa najpovoljnijim kamatnim stopama na gotovinske kredite. Tako u EU zemljama kao što su Poljska ili Mađarska, banke nude nenamjenske kredite koji su skuplji nego kod nas.

gotovinski krediti

Analiza je fokusirana na tipičan gotovinski kredit od 10.000 eura na 7 godina. Takav proizvod, pod različitim imenima (cash kredit, brzi kredit i slično) dostupan je u većini analiziranih tržišta. Iako je Hrvatska još uvijek u krizi i prognoze rasta BDP-a u 2012. godini nisu ružičaste, izgleda da nam banke još uvijek nude povoljne kredite bez da nas nakon toga kontroliraju na što smo iste potrošili. Naime, gotovinski krediti u regiji, imaju svoj trošak koji se kreće od 25% u Srbiji pa do tipičnih 11.5%-14% u regiji. Mišljenja smo da je rezultat ovako povoljnih stopa u Hrvatskoj višak likvidnosti banaka koje u nedostatku dobrih projekata u gospodarstvu još uvijek preferiraju disprezirani rizik odobravajući veliki broj relativno malih gotovinskih kredita stanovništvu.
Interesantno je napomenuti, da ipak naši susjedi Slovenci imaju na raspolaganju gotovinske kredite u iznosu od 7% što je samo 1% više nego u Njemačkoj, što prije svega mogu zahvaliti Euru, te niskim stopama na Euribor tržištu.